НЕБАЙДУЖІ. Чому вишнівчани вирішили змінювати місто на краще

та як їм у цьому має допомогти «Громадський бюджет»

 

Жителька Вишневого Тетяна Міщевська виховує двох дітей: 8-річного сина та донечку, якій нині усього один рік.

Минулого року, у період активної фази протистояння між небайдужими городянами і рейдером-забудовником 10 га, жінка також включилася у боротьбу за єдиний у місті парк. Тоді ж вона познайомилася з іншими небайдужими вишнівчанами і зрозуміла, що майбутнє міста є винятково у їхніх руках. А розраховувати на допомогу влади просто не доводиться.

«Моєму сину 8 років і я часто думаю над тим, що коли прийде час, він підросте і разом із компанією таких самих підлітків буде блукати по місту в пошуках розваг, яких просто не існує в Вишневому. Зараз міська влада легковажно забудовує місто, відкриває нові магазини, приватні навчальні заклади і забуває про створення місць для відпочинку, де б містяни могли просто проводити час із родиною», – зазначила Тетяна Міщевська.

Принаймні частково розв’язати цю проблему, на її думку, може проект «Спортивно-розважальний простір з мобільним літнім кінотеатром. Південна сторона», який жінка подала цього року до конкурсу «Громадський бюджет».

«Цей проект створений закрити існуючу «прогалину». Ми будемо згуртовувати людей для заняття спортом, проводити виставки і зустрічі, транслювати фільми на великому екрані. Разом із цим займемось облаштуванням території південної частини міста. Для нашого міста це немов ковток свіжого повітря. Тільки б дати йому шанс!» – розповіла жінка про свою ініціативу та закликала підримати її проект.

Підтримати проект можна тут: https://bit.ly/2TD7n4m

Можливість стати частиною змін

 

«Громадський бюджет», або «бюджет участі» – це демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них.

І хоча у Вишневому конкурс проектів «Громадський бюджет» цього року відбуватиметься лише вдруге, загалом – це не нова ідея. Механізм бюджету участі зародився у місті Порту-Алегрі (Бразилія) 1989 року, а сьогодні реалізується в багатьох містах світу.

Так, у  Нью-Йорку бюджет участі становить 0,06% від бюджету міста, що у 2015 році склало 31,894,025 $.

Бюджет участі Києва на 2018 рік становить 100 млн грн, а максимальний бюджет проекту – 2 млн грн.  Бюджет участі Львова на 2018 рік склав 16 млн грн; Дніпра – 16 млн грн; Тернополя – 5 млн грн.

Бюджети участі існують також у сусідніх з Вишневим містах: Боярці, Ірпені, Вишгороді.

Вишнівчанка Ірина Загородня розробила проект «Соляної кімнати для дітей». Власне, й самою ідеєю для свого проекту жінка надихнулася під час перебування у соляній кімнаті, де вона також дізналася про галотерапію (немедикаментозний метод лікування, що базується на створенні штучного мікроклімату з використанням соляної поверхні з кам’яної кухонної солі). Проте вартість курсу лікування з розрахунку на її двох дітей виявилась завеликою.

«Тож із того часу я захотіла зробити у Вишневому таку соляну кімнату доступну для всіх дітей міста. Я почала вивчати інформацію про галогенератори, їх види і вартість. Виявилось що є вітчизняні – більш доступні та імпортні – достатньо дорогі. Виявилося, що єдиним сертифікованим галогенератором на нашому ринку є “Haloprima”. Тож коли складався кошторис цього проекту, було вирішено рахувати саме його у витрати. Перший варіант проекту не пройшов модерації через високу вартість. Я обрала дуже гарний дизайн кімнати в космічній темі. Після повернення проекту на доопрацювання стояла задача зменшення вартості проекту, і я вирішила спростити саме оздоблення кімнати, не відмовляючись від дороговартісного обладнання», – розповідає Ірина Загородня.

Підтримати проект можна тут: https://bit.ly/2NTg599

Креативна агітація

 

Одними із найбільш творчих авторів проектів є студенти Данило та Назар Ожго. Для того, аби їхній проект – створення пікнік-зони на в’їзді у Вишневе – набрав необхідну кількість голосів, хлопці проводять справжню   активну PR-кампанію. Вони знімають відео для ютубу, агітують знайомих у Фейсбуці, закликають долучитися до змін через пабліки в Інстаграмі.

«Ми з братом Назаром Ожго подали проект з впорядкування трикутної земельної ділянки на в’їзді у Вишневе між вулицями Київська та Святошинська з перетворенням її на сквер з гарними доріжками, столами, лавками, освітленням і велопарковками та можливістю проводити пікніки та посиденьки на природі на ній. – розповідає Данило. – За приклад взяли  впорядкування земельної ділянки «Парк Батька та Сина». Кошторис нашого проекту складає 400 000 грн. Тож, якщо ви за нього проголосуєте, за ці кошти на в’їзді у місто з’явиться новенький симпатичний сквер!»

Підтримати проект можна тут: https://bit.ly/2NTg599

Як зробити свій вибір

 

Загалом містяни цього року подали 25 проектів (минулого року – 19) на загальну суму 4 млн. 586 тис.503 грн.

Наразі у голосуванні є лідером проект «Облаштування скверу на північній стороні міста в районі залізничного переїзду»,  що подала Юлія Оземко та який вже має 74 з необхідних 100 голосів (також підтримати проект можна тут:https://bit.ly/2TD7n4m ). Загальна вартість проекту зі створення скверу становить 240 900 грн.

У цілому Вишневе готове витратити на найкращі проекти 1 млн.гривень зі свого бюджету.

Проголосувати за проект, який Вам сподобався найбільше, можна до 25 березня включно.

 

Зробити це можна у два способи:

  • Зареєструватися на сайті міської ради в рубриці «Громадський бюджет» і підтримати найпотрібнішу місту ідею. Найкраще це зробити, якщо зареєструвати електронну скриньку gmail (із іншими електронними скриньками часто виникають проблеми).
  • Або прийти в робочий час (9:00-17:00, обід 13:00-14:00) у кабінет №9 Вишневої міської ради з документом, що має запис про Вашу реєстрацію в місті Вишневому.

 

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш e-mail не буде опубліковано.