Нічого святого. Як «магістри юрисТпрОденції» дерибанили 53 мільйони на будівництві дитсадка

Департамент регіонального розвитку та ЖКГ Київської ОДА 19 жовтня провів аукціон з реконструкції дитсадка «Яблунька» у місті Вишневому, на якому найкращу пропозицію надало ТОВ «БК “Буд-Проект-Груп» (далі в тексті — «Буд-Проект-Груп») вартістю 52,9 млн грн.

30 жовтня з переможцем торгів був укладений договір, до якого вже через день,1 листопада, були внесені зміни, якими ціну договору зменшили на мільйон, до 51,9 млн грн.

Переможець торгівТОВ «БК “Буд-Проект-Груп» має закінчити роботи з реконструкції приміщень, що розпочаті у 2017 році ТОВ “УКРАЇНСЬКА ІНВЕСТИЦІЙНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ”, а також здійснити суттєвий благоустрій території дитсадка. Нагадаємо, що це підприємство з невідомих причин припинило будівельні роботи і 21 березня розірвало договір з Департаментом.

На торгах єдиним конкурентом переможця було ТОВ «БК «ОРІОН БІЛД» (далі в тексті — «Оріон Білд»). Стартова пропозиція «Буд-Проект-Груп» була на 4105,2 грн меншою, ніж у «Оріон Білд». Під час аукціону учасники не знижували своєї цінової пропозиції, і це підозріло: 4 тисячі не є суттєвими в тендері на 53 мільйони. В подальшому підозри підтвердились.

З’ясувалося, що ці торги — це нахабний і майже неприкритий дерибан наших грошей.

Дітсадок Яблунька місто Вишневе

Реконструкція ДНЗ “Яблунька” триває вже більше року

Для початку — 4 факти, що об’єднуютьдвох учасників торгів:

1 факт: однакова відсутність досвіду в будівництві: «Буд-Проект-Груп» отримало будівельну ліцензію 09.01.2018 р., а «Оріон Білд» — 16.08.2018 р.

2 факт: однаковий статутний капітал — 1000 грн.

3 факт: місцезнаходження у місцях масової реєстрації: «Буд-Проект-Груп» — у офісному центрі на Вел. Васильківській, 13 (всього зареєстровано 81 суб’єкт господарювання),а «Оріон Білд» —по вул. Звіринецькій, 63, де всього зареєстровано 1361 суб’єктів господарювання.

4 факт: директори обох підприємств керують багатьма іншими підприємствами: Лопатинська С.І. керує «Оріон Білд» і ще 11 компаніями,а Бондар З.І. керує «Буд-Проект-Груп» і ще 6 підприємствами.Ще більше існує підприємств, до яких вони мають відношення як колишні керівники чи власники (засновники).

У тендері взяла участь лише одна людина.

Пояснення такої схожості двох учасників тендеру відшукалисяу Єдиному державному реєстрі.Виявляється, що Лопатинська Світлана Іванівна, директор «Оріон Білд», одночасно є директором ТОВ «Левій» — підприємства, що є власником «Буд-Проект-Груп». Так що у тендері пані Лопатинська змагалася сама із собою, навіть не намагаючись це особливо приховувати. Документи, подані на тендер двома учасниками, схожі як близнюки: практично однакові фірмові бланки, однаковітексти документів.

Якщо це не змова, то пропоную знайти в таблицях відомості про кваліфікацію директорів обох підприємств:

ДВІ помилки в одному слові «юриспруденція» є переконливим доказом змови учасників торгів.

Із учасниками все зрозуміло,тепер перейдемо до Замовника.Чому документи-близнюки, подані учасниками,не викликали ніяких підозр у керівництва Департаменту?Спробуємо розібратися.

По-перше, подані двома учасниками документи навіть візуально дуже схожі, це неможливо не помітити. Департамент цього не помічає.

По-друге, за умовами закупівлі кожен учасник зобов’язаний документально підтвердити досвід виконання аналогічного договору. Натомість «Оріон Білд» письмово повідомляє про відсутність такого досвіду,а «Буд-Проект-Груп» повідомляє про договір від 10.07.2018 р., укладений з Департаментом, про будівництво комплексу в м. Миронівка, що тільки-но почав виконуватися.А директор Департаменту Сергій Золінна підтвердження наявності досвіду претендента «БУД-Проект-Груп» надсилає на адресу тендерного комітету свого ж Департаменту листа, в якому описує, що до підприємства претензій не має. Натомість неподання учасником документального підтвердження досвіду виконання аналогічного договору у відповідності до Закону про публічні закупівлі має один можливий наслідок — відхилення Замовником пропозиції, поданої таким учасником.

Чому ж Департамент не відхилив пропозиції учасників, що свідчать про їх змову та невідповідність кваліфікаційним вимогам?Відповідь на це питання можуть дати тільки компетентні правоохоронні органи, а ми можемо тільки запропонувати певні міркування.

Єдиний державний реєстрмістить відомості про те, що до червня 2018 рокувласником теперішнього переможця торгів ТОВ «БК «Буд-Проект-Груп» була ДІДЕНКО КАТЕРИНА СЕРГІЇВНА.

Особа з такими ж прізвищем, ім’ям та по-батьковібула до 12.05.2016 керівником ТОВ «Моноліт Білдінг».

Власником ТОВ «Моноліт Білдінг» є ТОВ «ОПТОН-СЕРВІС».

Власником ТОВ «ОПТОН-СЕРВІС» є ТОВ «ГУД МАРК»іТОВ «ВП «ПОБУТРЕМБУДМАТЕРІАЛИ» (більш впізнаваною є абревіатура з назви російською, «БытРемСтройМатериалы» — «БРСМ»).

Власниками цих компаній є Біба Андрій Васильович, син покійного нардепа-регіонала Василя Біби та Біба Світлана Володимирівна, його дружина.

Андрій Біба відомий широкому загалу як співвласник мережі автозаправок «БРСМ-Нафта», але коло його бізнес-інтересів дуже широке, в тому числі й будівництво.

З досьє на Андрія Бібу http://www.fttc.com.ua/2018/03/strelochnik-andrej-biba-i-kriminalnyj-biznes-brsm-nafta/ вбачається, що він входив докорупційної бізнес-імперії Януковича.

18 травня Господарський суд Житомирської області відхилив обидві цінові пропозиції та відмінив торги з капремонту фасаду своєї будівлі через пов’язаність учасників тендеру. Крім того, тендерний комітет вирішив звернутися до Антимонопольного комітету України через можливе порушення Закону «Про захист економічної конкуренції».

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш e-mail не буде опубліковано.