Тиждень після обласної сесії. Чому на вишнівську школу досі не перерахували грошей?

Наприкінці квітня у Вишневому було гаряче – сотні батьків школярів ЗОШ №1 протестували з вимогою провести сесію обласної ради та врешті-решт виділити гроші на фінансування добудови ІІ черги школи. За три дні протесту вишнівчани змогли досягнути свого – 27 квітня сесія відбулася. Відповідні програми депутати ухвалили.

Голова ОДА пообіцяв взяти питання добудови школи на особистий контроль.

Але віз і нині там. Ніяких коштів підрядник досі не отримав.

Розбираємося у чому справа.

1) Затримка у добудові школи пов’язана із відсутністю фінансування будівництва. Так, підрядник востаннє отримував кошти за цим об’єктом ще у грудні 2017 року. З того часу жодної копійки підрядник не отримав.

2) Немає проблеми нестачі грошей. Є низька якість/швидкість роботи чиновників, від яких залежить вчасне фінансування  плюс зарегульованість бюджетного процесу.   Бюджет Київської області має значні запаси коштів. Про це свідчать перехідні залишки у розмірі понад два мільярди гривень на рахунку облдержадміністрації.

3) 27 квітня 2018 р. на сесії Київської облради прийняті рішення про зміну обласного бюджету та про внесення змін до Програми будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів інфраструктури Київської області на 2016 – 2018 роки. Цими документами передбачено виділення коштів на добудову Вишнівської  ЗОШ № 1 у 2018 році в розмірі:  19 387 155 з обласного бюджету і 13 млн з інших бюджетів.  Ці рішення — правова підстава для запуску механізму фінансування добудови школи.

4) Бюрократія перешкоджає перерахунку коштів.

Етапи:

Захід Виконавець Відмітка про виконання
1 Підписання рішень, офіційне оприлюднення рішень обласної ради Обласна рада Виконано 03.05.2018 р.
2 Складання і затвердження мережі розпорядників бюджетних коштів* ОДА Не виконано
3 Подання заявки про внесення змін до розпису обласного бюджету** ОДА Не виконано
4 Подання головним розпорядником*** коштів обласного бюджету заявки на фінансування ОДА Не виконано

 

*Мережа розпорядників бюджетних коштів – це згрупована розпорядником коштів бюджету відповідно до законодавства України вичерпна інформація щодо установ (організацій), які у своїй діяльності підпорядковані цьому розпоряднику (має вигляд: «розпорядники вищого рівня — розпорядники нижчого рівня — одержувачі бюджетних коштів»). Кошти бюджету, які отримують фізичні та юридичні особи, що не мають статусу бюджетної установи (в нашому випадку — ТОВ «ВП Євротехнології»), надаються їм лише через розпорядника бюджетних коштів.

**Розпис складається відповідно до бюджетних призначень, установлених у рішенні про обласний бюджет, та затверджується директором департаменту фінансів облдержадміністрації (далі – Департамент) у місячний термін з дня прийняття рішення обласної ради.

***Головні розпорядники бюджетних коштів (далі – головні розпорядники) – бюджетні установи в особі їх керівників, які визначаються виключно за бюджетними призначеннями, передбаченими Законом про Державний бюджет України, а головні розпорядники коштів місцевих бюджетів – за бюджетними призначеннями, передбаченими рішенням про місцевий бюджет відповідного рівня (у нашому випадку — Департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Київської обласної державної адміністрації).

5) Кошти рано чи пізно надійдуть до будівельників, але громада зацікавлена, щоб це було не занадто пізно, щоб будівельники мали достатньо часу на освоєння цього фінансування. При цьому механізм влаштовано так, що неможливо окремо від інших вирішити питання тільки про фінансування добудови школи — тільки разом усі об’єкти, передбачені рішенням обласної ради. Громада має тиснути на чиновників ОДА, щоб ті швидше проводили необхідні процедури і врешті дали ресурси для продовження будівництва.

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш e-mail не буде опубліковано.