Велика медична епопея Вишневого

Проблеми з медициною вже тривалий час викликають незадоволення вишнівчан. Кінець 2017 року не став винятком для медичних скандалів. На цей раз яблуком розбрату стало створення Центру первинної медико-санітарної допомоги.

У Вишневому порушили це питання 2 листопада. Тоді за участю медиків, представників району, громадськості та депутатів у залі засідань Вишневої міської ради відбулося широке обговорення майбутнього ЦПМСД. Містяни наполягали: центр має бути саме у Вишневому. Та дуже побоювалися, що коли його зараз не створити у своєму місті, то вже незабаром по консультацію педіатра чи терапевта, можливо, доведеться їздити аж у сусідню Боярку.

Загалом занепокоєння вишнівчан небезпідставні, але в іншому аспекті. Якщо не створити такий центр як окрему юридичну особу, то місто залишиться без цільової субвенції з державного бюджету і фінансувати первинку доведеться з міської казни. А це близько півмільйона гривень щомісяця.

Рішення, яке не виконується вже 4 роки

Прикметно, що потреба розділити первинну ланку і вторинну виникла не зараз, а ще 6 років тому, коли 7 липня 2011 року, Верховна Рада України ухвалила два закони, які дали старт медичній реформі в Україні. Тоді парламентарі проголосували за ухвалення законопроекту №8602 «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення надання медичної допомоги» та №8603 «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві».

На місцевому рівні депутати Вишневої міської ради проголосували за створення ЦПМСД також ще кілька років тому – у 2013 році. Але тоді рішення так і лишилося на папері.

Сьогодні у «первинці» ВМЛ працює 78 осіб – це лікарі і молодший медичний персонал. Тому нині, вже через стільки років бездіяльності, ситуація значно загострилася.

«Мене турбує питання моїх працівників. Як вони будуть працювати і хто їх фінансуватиме з 1 січня 2018», – сказала 17 листопада за засіданні комісії з питання охорони здоровя нова головна лікарка ВМЛ Наталія Скригіна.

На тій же комісії обговорювалося питання змін до Статуту ВМЛ, у якому було б зафіксовано, що ЦПМСД – складова частина лікарні. Натомість процес відокремлення, за задумом міських владців, мав би розпочатися з 1 січня.

Ще один пропонований варіант Наталією Скригіною – переведення лікарів первинки на «баланс району». Це б, на її думку, гарантувало вчасне отримання заробітної плати для всіх лікарів. Але такий варіант не влаштував присутніх. Вони переконані: це знову ж таки викликатиме ризик відвідування свого лікаря аж у Боярці.

Чи може Вишневе почекати до наступного року?

На сесії міської ради, яка відбувалася 23 листопада питання «Про затвердження Статуту Вишнівської міської лікарні у новій редакції» зняли з порядку денного. Проте у міської влади ще є час забезпечити комфортні умови надання первинної медичної допомоги для жителів Вишневого, адже у  2018 році ми ще півроку житимемо так, як зараз.

Це означає, що для медицини залишається паперовий документообіг. Сума коштів, які надаватимуть на систему закладів охорони здоров’я, залишатиметься на рівні 2017 року і ця субвенція буде чинною до 2 липня 2018 року для первинної медичної допомоги.

Але поки нам здається, що до 2 липня ще купа часу, насправді ЦНПМСД потрібно було створювати ще у 2013 році.

  Довідково:

Навіщо створювати Центри первинної медико-санітарної допомоги?

На сьогодні в Україні структура первинної медичної допомоги розпорошена, організаційно та функціонально поєднана з вторинною медичною допомогою та, фактично, надається багатьма спеціалістами і структурними підрозділами лікувально-профілактичних закладів. Це все призводить до деперсоніфікації відповідальності за здоров’я людини, сім’ї та ускладнює управління якістю первинної допомоги.

Шляхом вирішення даної проблеми є функціональне та структурне виділення первинної медичної допомоги через створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Завдання Центру полягає у забезпеченні для населення рівної доступності послуг первинної медичної допомоги належної якості.

Центр ПМСД – це структура, подібна до лікарні. У центрі, як і в будь-якому самостійному закладі, є керівництво, адміністративно-управлінські та господарські підрозділи – тут цілковита подібність. Але, на відміну від лікарні, де лікувально-профілактичні підрозділи різняться (поліклініка, дитяча консультація, хірургія), то у Центрі всі лікувально-профілактичні підрозділи однакові – лікарські амбулаторії, а в сільській місцевості і ФАПи, якці входять до складу амбулаторії.

Саме в цих лікарських амбулаторіях і буде безпосередньо надавтись первинна медична допомога.

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш e-mail не буде опубліковано.