Юрист: у Вишневому міська влада «загубила» 10 га міської землі?

Початок квітня приніс для вишнівчан шокуючі відкриття. Виявилось,  що міська влада або тримає громаду за дурнів, або просто загубила понад 10 га міської землі. Навіть не знаю, що гірше.

Як уже всім відомо,  ТОВ «Євро 2000» (читайте — відомий забудовник «Софіївської слобідки» В.Журба) розпочало підготовчі роботи на ділянці площею 10,25 га між вул. Машинобудівників та ЖК «Софіївська слобідка».

Спочатку народ вирішив, що на ділянці біля храму УПЦ МП мають зводити школу з релігійним ухилом, про яку давно говорили у Вишневому, а міська рада навіть виділяла 1,7 га землі для її будівництва. Як з’ясувалося, через технічні помилки та відсутність коштів Єпархія не змогла оформити документацію на забудову ділянки.

Потім з’ясувалося, що забудовувати збираються не 1,7, а понад 10 гектарів,  і будувати будуть не школу, а величезний масив багатоповерхівок. Вже після цього почали з’являтися цікаві документи про долю земельної ділянки.

На користь того, що громаду міська влада тримає за дурнів, маємо наступне:

1). В квітні 2015 року державним реєстратором близько 20:00 години (майже вночі) зареєстровано спочатку право власності на земельну ділянку за Вишневою міськрадою, а потім право оренди за ТОВ «Євро 2000». Така реєстрація неможлива без представника заявника, тобто міськради.

2). В жовтні 2015 року прокуратурою порушене кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 КК України, щодо посадовців Держземагентства, завдяки яким ділянка площею 10,2516 га вибула з користування громади м.Вишневого. В ході слідства міська рада надавала інформацію про земельну ділянку.

3). У 2016 році гр-н Віталій Перкун звернувся до суду з позовом до Вишневої міськради, яким просив скасувати рішення Ради від 2007 року  про надання в оренду ТОВ «Євро 2000» земельної ділянки. І в цій справі міська рада також приймала активну участь, надавала інформацію та давала пояснення. Більше того, міська рада в цьому випадку якісно захистила інтереси ТОВ «Євро 2000», адже доказала в суді законність надання в оренду цьому підприємству 10,25 га землі.

4). Під час тривалої (понад півроку) процедури прийняття нового Генерального плану м. Вишневого начальник відділу містобудування та архітектури виконкому Вишневої міської ради Черній В.П.  неодноразово запевнив громаду та депутатів у тому, що на спірній ділянці буде розміщено парк і кілька споруд, необхідних для обслуговування парку.

Тобто маємо достовірні відомості про те, що міським очільникам з 2015 року чудово відомо про існування договору, більше того — цей договір міська рада надійно захистила в суді.  І одночасно ті ж самі очільники роблять вигляд перед громадою, що договору не існує. Вони переконують на громадських слуханнях та на засіданнях депутатських комісій, що на цій ділянці буде парк. Вони ж дають церковній єпархії даремну надію на виділення землі під будівництво школи в місці, що перебуває в оренді.  Зрештою,  7 та 11 квітня міський голова направив заяви про кримінальне правопорушення за фактом захоплення невідомими особами цієї ж земельної ділянки. Так-так, знаючи про нещодавній виграш Вишнівської ради в суді, де оскаржувалося надання в оренду цієї ділянки.

На користь другої версії, тобто що міські очільники не мали злого умислу, проявили недбалість і все-таки просто загубили 10,2516 га  міської землі, говорять такі обставини:

1). Місто не надавало ТОВ «Євро 2000» пакету документів та погоджень, необхідних для забудови цієї ділянки. Так, детальний план території не розроблявся, а містобудівні умови та обмеження стосовно МІСЬКОЇ землі видані чомусь РАЙОННИМ відділом містобудування та архітектури за рішенням суду.

2). Місто приймало Генеральний план, в якому дійсно передбачено парк у місці майбутнього багатоповерхового будівництва.

3). Користування землею в Україні платне. Якщо ТОВ «Євро 2000» всі 10 років сумлінно сплачувало орендну плату за 10,2516 га, то все-таки маємо явні докази на користь 1-го варіанту (міські очільники тримають громаду за дурнів). Якщо ж місто не отримувало за 10 років орендну плату за землю, маємо другий варіант — недбалість.

Недбалість службової особи органу місцевого самоврядування, що заподіяла істотну шкоду чи тяжкі наслідки, карається за ст. 367 КК України. Перша частина передбачає відповідальність за істотну шкоду, заподіяну недбалістю, розмір якої — 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 100 Х 800 = 80000 грн.  Друга частина передбачає відповідальність за тяжкі наслідки, розмір шкоди має становити понад 250 н.м.д.г., тобто 250 Х 800 = 200000 грн.

Розмір орендної плати згідно п. 4.1 договору оренди становить 31812 грн. за місяць, а крім цього слід врахувати індексацію та зміну нормативної оцінки землі. Таким чином, навіть виходячи із базового розміру орендної плати,  службова особа міськради підпадає під дію ч.2 ст. 367 КК України, якою передбачено покарання до 5 років позбавлення волі.

Наступного тижня відбудеться чергова сесія Вишневої міськради. Під час роботи в комісіях буде розглядатися це надзвичайно актуальне питання, будуть заслухані посадові особи та вивчені документи з питання надання в оренду 10,2516 га міської землі. Крім того, нашою командою подано ряд депутатських звернень щодо цієї ділянки.  Ця робота дозволить зібрати максимально достовірну та об’єктивну інформацію, з якої громада зможе зробити висновок, який же варіант із двох вищеназваних має місце.

 

Вадим Пастушенко, юрист

 

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш e-mail не буде опубліковано.