Захист людей від нових тарифів

Захист людей від нових тарифів

[:ua]На виконання рішення зустрічі за участі депутатів та громадськості, що відбулася 19.07.16 р., депутат Сергій Нагорняк сьогодні, 22.07.2016 р. подав до міської ради проекти рішень, що направлені на зменшення негативних наслідків різкого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. З врахуванням рішення цієї зустрічі, попередній проект рішення щодо встановлення мораторію на підвищення тарифів, був відкликаний.

Звернення до Секретаря міської ради Пишного С.В.

Звернення до міського голови Дікова І.В.

Пакет документів щодо мораторію на тарифи

Перший проект

Перший проект стосується звернень депутатського корпусу Вишневої міськради до Уряду, ВРУ та НКРЕКП. Підготовлено два звернення: одне — про встановлення мораторію на підвищення тарифів, в тому числі про заборону застосування штрафів та пені у випадку виникнення заборгованості у населення, друге — про створення вільного ринку газу, усунення перешкод для вільної закупівлі газу підприємствами теплокомуненерго, в т.ч. за допомоги системи закупівель «ProZorro» і за зовнішньоекономічними договорами.

Слід зауважити, що 07.07.2016 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 974-VIII «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення», яким запроваджено мораторій на стягнення із суб’єктів господарювання неустойки (штрафу, пені), інших штрафних, фінансових санкцій, а також інфляційних нарахувань і процентів річних за невиконання чи неналежне виконання такими суб’єктами господарювання зобов’язань по оплаті за використаний природний газ та послуги з його транспортування або електричну енергію. Як зазначено у пояснювальній записці до цього Закону, причиною його прийняття є те, що у підприємств теплокомуненерго виникла значна заборгованість, причиною якої є не несумлінне виконання своїх зобов’язань такими суб’єктами, а об’єктивні причини, що не дозволяли їм своєчасно і в повному обсязі виконувати свої договірні зобов’язання.

За таких обставин вбачається пряма аналогія між причинами виникнення заборгованості у підприємств сфери ЖКГ та у населення, якому вдвічі збільшили тарифи без збільшення доходів, та без створення Державою умов для такого збільшення.

Для підприємств мораторій прийнято, а для населення — ?

Другий проект

Другий проект рішення — про комплекс заходів з інформаційної підтримки людей в питанні оформлення субсидій. Радикальне підвищення тарифів у півтора-два рази створило ситуацію, коли оплата житлово-комунальних послуг буде проблемою для дуже багатьох родин. Збільшення тарифів збільшило кількість осіб, які можуть претендувати на субсидію. Якщо людина, яка не має коштів на оплату послуг, не звернеться по субсидію, зазнає втрат і збитків міське комунальне господарство, внаслідок кризи неплатежів.

Практичний і реальний вихід з ситуації полягає у максимальному використанні можливостей, що надані постановою КМУ від 05 квітня 2014 року N 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги».

Не можна допустити випадків, коли люди через необізнаність або через технічні проблеми не оформлять субсидію до початку опалювального сезону.

Багато людей не оформляють субсидії виключно через технічні проблеми, які досить легко виправити фахівцям (наприклад, зареєстровані у житлі члени родини, які фактично там не проживають).

Проектом рішення передбачене створення консультаційних пунктів з питань оформлення житлових субсидій, та проведення інформаційної кампанії в засобах масової інформації.

Крім того, депутатом Сергієм Нагорняком подане клопотання міському голові Іллі Валерйовичу Дікову щодо проведення позачергової сесії міськради для розгляду порушених проектів рішень, чергової сесії міськради, для розгляду порушених проектів рішень.[:ru]На виконання рішення зустрічі за участі депутатів та громадськості, що відбулася 19.07.16 р., депутат Сергій Нагорняк сьогодні, 22.07.2016 р. подав до міської ради проекти рішень, що направлені на зменшення негативних наслідків різкого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. З врахуванням рішення цієї зустрічі, попередній проект рішення щодо встановлення мораторію на підвищення тарифів, був відкликаний.

Звернення до Секретаря міської ради Пишного С.В.
Звернення до міського голови Дікова І.В.

Перший проект стосується звернень депутатського корпусу Вишневої міськради до Уряду, ВРУ та НКРЕКП. Підготовлено два звернення: одне — про встановлення мораторію на підвищення тарифів, в тому числі про заборону застосування штрафів та пені у випадку виникнення заборгованості у населення, друге — про створення вільного ринку газу, усунення перешкод для вільної  закупівлі газу підприємствами теплокомуненерго, в т.ч. за допомоги системи закупівель «ProZorro» і за зовнішньоекономічними договорами.

Слід зауважити, що  07.07.2016 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 974-VIII «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення», яким запроваджено мораторій на стягнення із суб’єктів господарювання неустойки (штрафу, пені), інших штрафних, фінансових санкцій, а також інфляційних нарахувань і процентів річних за невиконання чи неналежне виконання такими суб’єктами господарювання зобов’язань по оплаті за використаний природний газ та послуги з його транспортування або електричну енергію. Як зазначено у пояснювальній записці до цього Закону, причиною його прийняття є те, що у підприємств теплокомуненерго виникла значна заборгованість, причиною якої є не несумлінне виконання своїх зобов’язань такими суб’єктами, а об’єктивні причини, що не дозволяли їм своєчасно і в повному обсязі виконувати свої договірні зобов’язання.

За таких обставин вбачається пряма аналогія між причинами виникнення заборгованості у підприємств сфери ЖКГ та у населення, якому вдвічі збільшили тарифи без збільшення доходів, та без створення Державою умов для такого збільшення. Для підприємств мораторій прийнято, а для населення —?

Другий проект рішення — про комплекс заходів з інформаційної підтримки людей в питанні оформлення субсидій. Радикальне підвищення тарифів у півтора-два рази створило ситуацію, коли оплата житлово-комунальних послуг буде проблемою для дуже багатьох родин. Збільшення тарифів збільшило кількість осіб, які можуть претендувати на субсидію. Якщо людина, яка не має коштів на оплату послуг, не звернеться по субсидію, зазнає втрат і збитків міське комунальне господарство, внаслідок кризи неплатежів.

Практичний і реальний вихід з ситуації полягає у максимальному використанні можливостей, що надані  постановою КМУ від 05 квітня 2014 року N 83 “Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги”. Не можна допустити випадків, коли люди через необізнаність або через технічні проблеми не оформлять субсидію до початку опалювального сезону.

Багато людей не оформляють субсидії виключно  через технічні проблеми, які досить легко виправити фахівцям (наприклад, зареєстровані у житлі члени родини, які фактично там не проживають).

Проектом рішення передбачене створення консультаційних пунктів з питань оформлення житлових субсидій, та проведення інформаційної кампанії в засобах масової інформації.

Крім того, депутатом Сергієм Нагорняком подане клопотання міському голові Іллі Валерйовичу Дікову щодо проведення позачергової сесії міськради для розгляду порушених проектів рішень.

[mp_button text=”Проект рішення щодо звернень” link=”http://nzqwo33snzuwc2y.mnxw2ltvme.cmle.ru/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d1%80%d1%96%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d1%96%d0%b9-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f/” target=”false” icon=”fa fa-briefcase” icon_position=”left” full_width=”false” align=”left” mp_style_classes=”motopress-btn-color-silver motopress-btn-size-middle motopress-btn-rounded motopress-btn-icon-indent-small”]

[/mp_span_inner]

[mp_span_inner col=”6″]

[mp_button text=”Проект рішення щодо інформування” link=”http://nzqwo33snzuwc2y.mnxw2ltvme.cmle.ru/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d1%80%d1%96%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d1%96%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d1%96%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d1%96/” target=”false” icon=”fa fa-folder” icon_position=”left” full_width=”false” align=”left” mp_style_classes=”motopress-btn-color-silver motopress-btn-size-middle motopress-btn-rounded motopress-btn-icon-indent-small”]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”6″]

[mp_button text=”Звернення щодо тарифів” link=”http://nzqwo33snzuwc2y.mnxw2ltvme.cmle.ru/%d0%b4%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%ba-%e2%84%96-1-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f/” target=”false” icon=”fa fa-book” icon_position=”left” full_width=”false” align=”left” mp_style_classes=”motopress-btn-color-silver motopress-btn-size-middle motopress-btn-rounded motopress-btn-icon-indent-small”]

[/mp_span_inner]

[mp_span_inner col=”6″]

[mp_button text=”Звернення щодо вільного ринку газу” link=”http://nzqwo33snzuwc2y.mnxw2ltvme.cmle.ru/%d0%b4%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%ba-%e2%84%96-2-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f/” target=”false” icon=”fa fa-fire” icon_position=”left” full_width=”false” align=”left” mp_style_classes=”motopress-btn-color-silver motopress-btn-size-middle motopress-btn-rounded motopress-btn-icon-indent-small”]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”6″]

[mp_button text=”Пояснювальна записка (звернення)” link=”http://nzqwo33snzuwc2y.mnxw2ltvme.cmle.ru/%d0%bf%d0%be%d1%8f%d1%81%d0%bd%d1%8e%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d1%96%d0%b9/” target=”false” icon=”fa fa-align-left” icon_position=”left” full_width=”false” align=”left” mp_style_classes=”motopress-btn-color-silver motopress-btn-size-middle motopress-btn-rounded motopress-btn-icon-indent-small”]

[/mp_span_inner]

[mp_span_inner col=”6″]

[mp_button text=”Пояснювальна записка (інформування)” link=”http://nzqwo33snzuwc2y.mnxw2ltvme.cmle.ru/%d0%bf%d0%be%d1%8f%d1%81%d0%bd%d1%8e%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%96%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d1%96%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%ba/” target=”false” icon=”fa fa-align-right” icon_position=”left” full_width=”false” align=”left” mp_style_classes=”motopress-btn-color-silver motopress-btn-size-middle motopress-btn-rounded motopress-btn-icon-indent-small”]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[/mp_span]

[/mp_row][:]

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш e-mail не буде опубліковано.