Наступного року у Вишневому може з’явитися громадський бюджет

Уже наступного року на громадські ініціативи мають спрямувати з міського бюджету 1 мільйон гривень.

На сесії, що відбулася у четвер, 12 жовтня, депутати затвердили Положення про громадський бюджет м.Вишневе на 2018 рік.

Ідея громадського бюджету, чи Бюджету участі проста: містяни подають проекти, містяни за них же голосують, обирають найкращий, а оплачуватимуть проекти з міської казни.

Бюджет участі у Виневому

Що таке Бюджет участі?

Бюджет участі – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них.

Ініціатор проекту – депутатка Вишневої міської ради Ірина Кобзар переконана, що таким чином вдасться «залучити людей і спрямувати їхню активність у конструктивне русло».

«Маю надію, що така ініціатива допоможе кожному жителю реалізувати свої конструктивні ідеї задля розвитку міста», – відзначає Ірина Кобзар.

Бюджет участі у Вишневому

Громадський бюджет – ідея не нова. Механізм Бюджету участі зародився у місті Порту-Алегрі (Бразилія) 1989 року, а сьогодні реалізується в багатьох містах світу.

Так, у  Нью-Йорку бюджет участі становить 0,06% від бюджету міста, що у 2015 році склало 31,894,025 $.
Бюджет участі Києва на 2017 становить 50 млн грн, а максимальний бюджет проекту – 1 млн грн.  Бюджет участі Львова на 2017 рік склав 16 млн грн; Дніпра – 16 млн грн; Тернополя – 5 млн грн.

Бюджети участі існують також у сусідніх з Вишневим містах: Боярці, Ірпені, Вишгороді.

«Я радий, що нарешті Бюджет участі може з’явитися і у Вишневому. Сусідня Польща впровадила партиципаторний бюджет ще у 2011 і я знаю, що сьогодні місцеві жителі дуже активно розробляють різноманітні проекти і таким чином самі вирішують, що хочуть поліпшити у своїх громадах. Такі ініціативи справді активізують громадськість та допомагають кожному  усвідомлювати відповідальність за майбутнє свого населеного пункту», – коментує ініціативу Сергій Нагорняк.

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш e-mail не буде опубліковано.